Artiklid

Tuleks eelistada uut juhti ettevõtte seest

,

Parimate ettevõtete juhid kasvavad ettevõtte seest, kuna nad tunnevad väga hästi valdkonda ja teevad innovatsioonis kasumlikumaid investeeringuid.

Standard & Poor’s TOP 25 ettevõtete juhtidest on kolm asutajad, 21 on valitud ettevõtte seest ja ainult üks on värvatud väljast. Erand on Visa juht Alfred Francis Kelly Jr., kes värvati American Expressist ehk samast tegevusvaldkonnast (vt lisatud tabel).

Seega kõigi nende parimate USA börsiettevõtete juhid tunnevad suurepäraselt valdkonda, milles nende ettevõte tegutseb. Selline sajaprotsendiline kokkulangevus ei saa olla juhus, vaid osutab kõnekale seaduspärale – ettevõtte juhi valdkonnatundmine loob tugeva eelise.

Ka Tallinna börsi suurimatest ettevõtetest on mitmed valinud endale juhi ettevõtte seest, nagu näiteks Tallinna Kaubamaja, LHV Grupp ja Tallinna Vesi, kuid kaks suurimat – Tallink Grupp ja Tallinna Sadam – on värvanud juhi väljast. Viimasel juhul saab pikemas perspektiivis õnnestuda juhul, kui juht teeb endale valdkonna väga hästi selgeks.

Valdkonna tundmise eelis

2018. aastal avaldasid Washingtoni ülikooli teadlased Trey Cummings ja Anne Marie Knott mastaapse uuringu, milles selgus, et ajavahemikul 1992–2013 värvatud börsiettevõtete juhtidest oli valitud 70% ettevõtte seest ja et seest valitud juhtidega ettevõtete teaduse ja arenduse investeeringud olid 5-7% kasumlikumad võrreldes väljast värvatud ettevõtete juhtidega. Väljast värvatud ettevõtte juhi puhul oli innovatsiooni kasumlikkus sedavõrd väiksem, mida kaugemast tegevusvaldkonnast ettevõtte juht värvati ja mida rohkem ettevõte sõltus innovatsioonist (teaduse ja arenduse intensiivsusest). See tähendab, et ettevõtte juhi valdkonnatundmine – tehnoloogiline asjatundlikkus – määrab ettevõtte innovatsioonieelise.

Samast uuringust selgus, et ettevõtted, mis seovad juhi palga pikaajaliste majandustulemustega (maksavad suurema osa palgast aktsiates ja optsioonides), motiveerivad ettevõtte juhti palju rohkem innovatsiooni investeerima. Kuid väljast värvatud ettevõtete juhtide puhul selline mõju puudus ehk võimalus saada suuremat tasu püsivalt heade majandustulemuste eest ei motiveerinud väljast värvatud juhte innovatsiooni rohkem investeerima. See tulemus ei üllata, kuna valdkonna vähene tundmine raskendab juhil riskantsete investeerimisotsuste tegemist ja seepärast ta väldib neid.

Innovaatiline järelkasv

Järeldus siit on ilmne – ettevõtte juht tuleks valida ettevõtte seest, kuna see suurendab tõenäosust, et ettevõte on innovatsioonis edukas. See teadmine asetab ka järelkasvu loomise väga tähtsale kohale, kuna järelkasv pole lihtsalt üks kena asi iseenesest, vaid on tuleviku innovatsioonis elulise tähtsusega. Nii tuleks keskastmejuhtide valikul hinnata kandidaatide potentsiaali töötada tulevikus juhtkonnaliikmena ja viimaste valikul nende potentsiaali töötada ettevõtte juhina. Kui peaks kujunema olukord, et juhtkonnas on mitu suurepärase potentsiaaliga juhti, kes kõik ei mahu sama ettevõtet juhtima, on igati mõistlik lahkujatel valida sama või lähedase valdkonna ettevõte.

Oluline on mõista, et valdkonna tundmisest üksi ei piisa, vaid et see loob vajaliku eelduse palju tähtsamale – innovatsioonis kasumlike investeerimisotsuste tegemisele. Et see on suur pähkel, kinnitab näiteks Microsofti juht Steve Ballmer (2000–2014), kes edutati juhiks ettevõtte seest ja tundis suurepäraselt valdkonda, kuid tegi ridamisi halbu investeerimisotsuseid, mis päädisid Nokia mobiiltelefoniäri ostuga 2013. aastal, mispeale ta lõpuks vallandati.

Ettevõtte juhi valikul tuleb hinnata, kui kasumlikke investeeringuid on juhikandidaat oma varasemas töös teinud. Et järelkasvu seas oleks seda võimalik hinnata, tuleb juhtkonnaliikmetelt ja keskastmejuhtidelt innovatsiooni oodata, võimaldada ja tunnustada. Nii peaks iga juht ennast innovatsioonis pidevalt täiendama, eksperimenteerima ja kogemusest õppima. Mõistagi peab ettevõtte juhil olema ka teisi häid juhiomadusi, nagu suurepärane eestvedamisoskus jms, kuid need omadused ei saa kompenseerida nõrkust innovatsiooni juhtimisel.

Valehäbita õppimine

Kui keegi on oma valiku juba teinud ja juhib ettevõtet võõras valdkonnas, on mõistlik endale ettevõtte tegevusvaldkond põhjalikult selgeks teha. Esiteks tuleks selle tähtsust tunnistada, teiseks ei tohiks häbeneda õppida ja „rumalaid“ küsimusi esitada ning kolmandaks ei tohiks valehäbi tunda, et teised valdkonnas palju targemad on. Kui aga valdkonna selgeks saamine tundub lootusetu, on õigem oma tuttavasse valdkonda tagasi minna ja anda sujuvalt teatepulk üle.

Valdkonna tundmine ei pruugi olla oluline juhul, kui ettevõte tegutseb valdkonnas, kus innovatsiooni (teaduse ja arenduse) tähtsus on tagasihoidlik. Kuid sedalaadi ettevõtteid leiab järjest vähem, kuna innovatsiooni tähtsus kasvab pidevalt ja laialdaselt.

 

S&P 25 ettevõttete juhid 31.12.2019

Ettevõte Ettevõtte juht Värvatud
1. Microsoft Satya Nadella Ettevõttest
2. Apple Timothy D. Cook Ettevõttest
3. Amazon.com Jeffrey P. Bezos Asutaja
4. Alphabet Sundar Pichai Ettevõttest
5. Facebook Mark Elliot Zuckerberg Asutaja
6. Berkshire Hathaway Warren E. Buffett Asutaja
7. Visa Alfred Francis Kelly Jr. American Expressist
8. JPMorgan Chase & Co. James Dimon Ettevõttest
9. Johnson & Johnson Alex Gorsky Ettevõttest
10. Mastercard Ajaypal S. Banga Ettevõttest
11. Procter & Gamble David S. Taylor Ettevõttest
12. AT&T Randall L. Stephenson Ettevõttest
13. Bank of America Brian Thomas Moynihan Ettevõttest
14. Intel Robert H. Swan Ettevõttest
15. Home Depot Craig A. Menear Ettevõttest
16. United Health Group David Scott Wichmann Ettevõttest
17. Coca-Cola James Robert B. Quincey Ettevõttest
18. Verizon Communications Hans E. Vestberg Ettevõttest
19. Exxon Mobil Darren W. Woods Ettevõttest
20. Walt Disney Robert A. Iger * Ettevõttest
21. Merck & Co. Kenneth C. Frazier Ettevõttest
22. PepsiCo Ramon Luis Laguarta Ettevõttest
23. Comcast Brian L. Roberts Ettevõttest
24. Pfizer Albert Bourla Ettevõttest
25. Chevron Michael K. Wirth Ettevõttest

* Walt Disney juht Robert A. Iger on nüüd nõukogu esimees, kuna alates 20.02.20 juhib ettevõtet Bob Chapek, kes värvati ettevõtte seest.

Artikkel ilmus Äripäev Online'is, juuni, 2020.

Vaata kõiki artikleid